
Dozorevanje – ekipa MLADI PRINC
V tem tednu smo se ponovno odpravili v vinograd na Meranovo, da bi si ogledali, kakšno je stanje. Trte so v fazi dozorevanja grozdja. Zdravstveno stanje grozdja pa je odlično!
V fazi dozorevanja se jagode začnejo mehčati in spremenijo barvo. Ko jagoda doseže za sorto značilno velikost, kožica pri belih sortah porumeni. Količina sladkorja se začne v jagodi povečevati, količina skupnih kislin pa zmanjševati. Poleg obarvanja jagod oziroma jagodne kožice, jagoda dobi za sorto značilno aromo, kar je za nas zelo pomembno, saj spada naša sorta sauvignon med aromatične sorte. Med dozorevanjem se masa jagod še nekoliko poveča. Upamo, da bo jesen lepa, saj preveč dežja v tem obdobju povzroči, da začnejo jagode pokati zaradi prevelikega pritiska vode.
Počasi se moramo tudi pripraviti na trgatev. Zato je potrebno, da pregledamo stiskalnico in klet, pripravimo posodo in vso opremo, ki jo potrebujemo.
Lep pozdrav,
EKIPA MLADI PRINC, Petra Lovrenčič, Aleš Slana, Vinko Kaučič, Miha Meško