Aktualno iz “vinskega teatra BF”

Aktualno iz “vinskega teatra BF”

Čeravno rebula v glavni vlogi deluje navzven tiho in umirjeno, njeni trije podaniki skrbimo, da je vse v kar se da najlepšem redu. S skrbnim opazovanjem skozi redne degustacije pazimo, da bo kraljična briških gričev in Vipavske doline, kot jo nekateri radi imenujejo, donegovana čim bolj mikavno. V ponedeljek, 12.10.2015 smo opravili prvi pretok iz jeklenih tankov v steklene flaškone ter ustrezno zaščitili mlado vino z žveplanjem. Pretok namreč v strokovnem smislu pomeni ločitev mladega vina od usedline – droži. Malo za šalo, malo za res – za vse, ki ne veste, kaj je flaškon, SSKJ pojasnjuje: flaškón  -a m (ọ̑) pog. velika opletena trebušasta steklenica; pletenka: desetlitrski flaškon

CAM01244
Anja in Domen pri opravljanju prvega pretoka
Pomemben faktor pri kletarjenju: HIGIENA!
Pomemben faktor pri kletarjenju: HIGIENA!

Da pa se vse le ne vrti zgolj okoli dela, smo si v petek, 16.10.2015, pod organizacijskim vodstvom podjetja Lidl Slovenija d.o.o., privoščili strokovno ekskurzijo. Skupaj s sotekmovalci iz Maribora in Vipave smo obiskali ugledno klet Jeruzalem Ormož. V zidanici Malek smo bili najprej deležni predavanja o vinogradniških postopkih, ki jih izvaja tamkajšnja klet, nakar pa še predstavitve in vodenega ogleda same kleti. Vse skupaj je bilo začinjeno z degustacijo tam pridelanih vin, brez katere bi si zelo težko, če ne že nemogoče, ustvarili celokupni vtis o tej prleški rujni kapljici.

CAM01264
Trte, zavite v deževne meglice
CAM01269
Stavba, kjer se nahajajo preše

V prihodnji izdaji bloga Rebolucije vam bomo kaj več izdali o zaključnih postopkih nege naše rebule, do takrat pa lep pozdrav!

*BF – kratica za Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani

Comments are closed.
Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.