9. september 2013 – ekipa NADVOJVODA

9. september 2013 – ekipa NADVOJVODA

Polni pozitivne energije smo se zjutraj zbrali ob vinogradu. Bili smo navdušeni, grozdje je v preteklih dneh zaradi lepega vremena pospešeno dozorevalo. Še preden smo začeli z delom smo si, kot ptički, postregli z zrelimi rumeno-zlatimi jagodami, katerih aroma je bila čudovita in tipična za sorto ‘Sauvignon’. Takšno aromo ima grozdje samo v najboljših letnikih in na najboljših vinogradniških legah, ko narava trte obdari z velikim številom sončnih ur.

Med iskanjem zrelih jagod smo si ogledovali trte in lahko rečemo, da je naš vinograd v odlični »formi«. Saj veste, lepo zeleno listje, brez bolezni ali škodljivcev, grozdje se pa vztrajno mehča. Ker trte v tem času usmerijo vso svojo »energijo« v dozorevanje grozdja, se rast mladik oz. zalistnikov zmanjša. Zaradi tega smo morali le v spodnjem delu vrst, kjer je v tleh več hranil in vode, opraviti korekcijsko vršičkanje.

Vinograd ekipe Nadvojvoda

V tem delu vrst smo po potrebi odstranili tudi posamezne liste, ki so v poletnih mesecih zasenčevali in ščitili grozdje pred sončnimi ožigi. V jesenskih dneh, ko so dnevi vedno krajši in v zraku vse več relativne vlage, pa je nujno potrebno grozde izpostaviti sončnim žarkom in okrog grozdja povečati zračnost, da se grozdje zjutraj ali po dežju čim hitreje posuši.

Kmalu bo prišel naš praznik – trgatev, ko se bomo ponovno veseli zbrali.

Vaša ekipa Nadvojvoda (Urška Bregar, Gregor Rojs, Gorazd Rojs in Simon Lorenčič).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.