22. oktober 2013 – ekipa GROFJE MERANSKI

22. oktober 2013 – ekipa GROFJE MERANSKI

Pred dnevi smo zaključili z delom v vinogradu. Uspešno smo pridelali odlično kakovost in zadovoljivo količino zdravega grozdja. Zlatorumene jagode, ki so bile v letošnjem letu prekomerno obsijane s soncem, so kljub temu, da so bile na dan trgatve že prezrele, ohranile značilno aromo za sorto ‘Sauvignon’.

Sedaj pa sledi delo, ki smo se najbolj veselili – kletarjenje. Predelave našega grozdja smo se strokovno lotili tako, kot smo se letos naučili, in sicer po shemi za pridelavo belega grozdja. Najprej smo grozdje potrgali. V ekipi smo se soglasno odločili, da bomo pobirali samo zdravo grozdje, saj s tem preprečimo morebitne napake v vinu. Sledil je čim hitrejši transport grozdja iz vinograda v prostore za vinifikacijo, kjer smo grozdje specljali, drozgo stisnili ter mošt natočili v vinske posode. Z veseljem lahko trdimo, da smo pridelali mošt vrhunske kakovosti, ki vsebuje prekomerno količino sladkorja in hkrati vsebuje tudi dovolj kisline, ki bo dajala vinu potrebno svežino. Čez 48 ur smo mošt razsluzili in poskrbeli, da je čim prej začel vreti. Sedaj pa že kontroliramo potek vrenja in upamo, da bo naše vino tako dobro, kot je bilo dobro tudi grozdje, ki smo ga med trgatvijo z užitkom »zobali«.

Priprava mošta

Se javimo spet, ko bomo v kleti imeli že mlado vino!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ste stari 18 let ali več?
Da
Ne

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih
pijačah, zato je vstop dovoljen samo
polnoletnim osebam.