Trgatev in še več

Trgatev in še več

Končno je prišel dan, ko smo tudi mi dočakali trgatev!

To je za vsakega vinogradnika velik dogodek, saj lahko takrat pobere sadove celoletnega truda, dela in časa, ki ga vloži v vzgojo vinske trte.
Kljub veselju in dobri volji pa mora biti vse natančno načrtovano, če želimo pridelati kakovostno ali vrhunsko vino.
Nekaj najpomembnejših stvari:
– trgatev začnemo zgodaj zjutraj, ko grozdje še ni segreto
– z grozdjem ravnamo čim bolj previdno (ga ne stiskamo, mečkamo), saj lahko povzročimo nezaželeno predčasno fermentacijo
– čas, od obiranja do stiskanja (predvsem pri belem grozdju) mora biti čim krajši

Trganje grozdja

S trgatvijo se sicer delo v vinogradu zaključi, ampak hkrati pomeni začetek novega dela, še več truda in znanja – pridelati je treba mošt in ga nato predelati v vino (kletarjenje).

Mi smo obrano grozdje naprej razpecljali, stisnili in žveplali, nato pa 24 ur čakali, da je mošt »opravil« samobistritev. Nato smo mošt ločili od usedline, dodali kvasovke in s tem naredili prvi korak na poti do mladega vina. :)

Pecljanje grozdja in prešanje
Polnjenje cistern z moštom

Sicer nas čaka še ogromno dela, vseeno pa smo vam še dolžni razkriti našo zadnjo skrivnost.
Katero sorto smo pravzaprav izbrali?

RENSKI RIZLING! :)

Kratek opis sorte:
(v njem najdete tudi razlog, zakaj smo se odločili prav za renski rizling)
– bela sorta
– domovina: Porneje (Nemčija)
– prvič omenjena leta 1435 kot zaloga v vinski kleti grofa Katzenelnbogna (v Porenju)
v Sloveniji je sorto prvi načrtno zasadil nadvojvoda Janez, leta 1822 na posestvu Meranovo
– uspeva na Štajerskem in v posavski vinorodni deželi
– male grozdne jagode
– obrodi pozno
– vino uvrščamo v kakovosti in vrhunski razred

Grozd renskega rizlinga

Poglejte še na naš Facebook in Instagram profil, kjer redno objavljamo kaj se dogaja v kleti:
https://www.facebook.com/Trijemusketirjizmeranovega/
https://www.instagram.com/trijemusketirjizmeranovega/

Comments are closed.