BELO + RDEČE ≠ ROSÉ

BELO + RDEČE ≠ ROSÉ

V današnjem članku bi vam radi predstavili barve vin in na kakšen način jih pridobivamo.
Vsem vam je verjetno jasno, da iz belega grozdja nastane belo vino in iz rdečega grozdja rdeče vino. Kaj pa rosé in oranžna vina?

Že iz naslova ste lahko razbrali, da rosé ne nastane z mešanjem belih in rdečih sort, saj je to z zakonom prepovedano. Izjema je le zvrst vina Cviček, ki je v Sloveniji edino vino, pri katerem je dovoljeno mešanje belih in rdečih sort grozdja.

Kako pa torej nastane vino oranžne barve in rosé? Razlog tiči le v načinu predelave grozdja. Da boste lažje razumeli vse skupaj, pa vam bomo na kratko opisali vrste vseh pridelav, vključno z belim in rdečim vinom.

BELO VINO

Vir: https://www.ovinu.si/970?cctest&

RDEČE VINO

*maceracija je postopek, pri katerem grozdje ostane v stiku z jagodno kožico, kar povzroči dodatno izluževanje barve.
Vir: https://www.ovinu.si/970?cctest&

ORANŽNO VINO
Pridobivamo iz belih sort grozdja po drugačnem postopku – grozdje dlje časa ostane v stiku z jagodno kožico (maceracija), zorenje po navadi poteka v lesenih posodah.

Vir: https://vinskezgodbe.files.wordpress.com/2018/12/Oran%C5%BEno-vino.jpg

ROSÉ
Pridobivamo izključno iz rdečih sort. Grozdje mora čim manj časa ostati v stiku z jagodno kožico.

Vir: https://beta.finance.si//pics//cache_ro/rose_vino_ss.1335377704.jpg

Zdaj veste, koliko različnih vin lahko pridelamo iz samo dveh barv grozdja.
Če vas zanima, katero sorto in barvo smo izbrali mi, nas spremljajte še naprej, saj jo razkrijemo že v naslednjem članku.

Več objav pa si lahko ogledate na:
Facebook: https://www.facebook.com/Trijemusketirjizmeranovega/
Instagram: https://www.instagram.com/trijemusketirjizmeranovega/

Comments are closed.