Kaj, kje in zakaj so v vinu tanini?

Kaj, kje in zakaj so v vinu tanini?

 

Kaj: TANINI

  • Tanini spadajo med fenolne spojine. O njih smo sicer že nekaj napisali, a ker imajo v vinu pomembno vlogo smo se odločili, da Vam tanine malenkost podrobneje predstavimo. Torej čreslovina ali tanin je rastlinska polifenolna spojina grenkega okusa, ki veže in obarja ali zvija proteine. Odgovoren je za suh in trpek okus, predvsem pri rdečih vinih.
Tanini
Tanini

Kje:

  • Na splošno se nahajajo v vseh rastlinah in v vseh delih rastlin. Najdemo jih pa tudi v neolupljenem sadju in pri močnih čajih.
  • V grozdju jih najdemo v kožici grozdne jagode in v pečki, posledično pa tudi v vinu.
  • V večini so v vinu nezaželjeni, pozitivno pa vplivajo na vina, ki so primerna za staranje.

Zakaj:

  • Zakaj je suh in trpek okus najpogostejši pri rdečih vinih? Kot smo že omenili so tanini prisotni v kožici grozdne jagode in v pečkah. Pri rdečih vinih želimo iz kožice pridobiti čim lepšo barvo vina, zato želimo, da vino pride v stik s kožico, ob enem pa se tvori tudi trpek okus. Prav tako moramo pri pridelavi vina paziti na stiskanje pečk, da stiskanje ne poteka premočno, saj želimo da pečke ostanejo cele in ne spustijo taninov v vino. Tanini pa lahko v vino pridejo tudi preko lesenih sodov.
  • Torej moramo pri pridelavi vina paziti na vsebnost le-teh v vinu, s pazljivim stiskanje in ne predolgo maceracijo.
V rdečem vinu so nezaželjeni
V rdečem vinu so nezaželjeni

Lep pozdrav,

Ekipa Osminka ∞

Comments are closed.