Kaj, kje in zakaj je vino kislo…

Kaj, kje in zakaj je vino kislo…

KAJ: KISLINE

V vinu so količinsko najbolj zastopane vinska, jabolčna, mlečna in citronska kislina. Skupna koncentracija kislin običajno znaša med 5,5 in 8,5 g/L.

KJE: Bela vina vsebujejo več kislin kot rdeča vina.

ZAKAJ:

  •  imajo velik vpliv na senzoriko vina; za dober okus je pomembno ravnotežje med sladkorjem in kislinami
  • imajo odločilen vpliv na pH vina in s tem na veliko število reakcij, ki potečejo med pridelavo vina. Nižji pH pomeni bolj stabilno barvo rdečih vin.
  • nižji pH onemogoča rast nezaželenim mikroorganizmom
  • kisline prispevajo k aromatiki vin
  • med zorenjem vina sodelujejo pri tvorbi estrov in razvoju tako imenovane ležalne arome.00000a088-wine_ph_scale
Comments are closed.