Le korak do trgatve

Le korak do trgatve

Prihaja težko pričakovana trgatev, eden najpomembnejših korakov od grozdja do vina. In prav gotovo je spremljanje dozorevanja grozdja v vinogradu pred trgatvijo (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje,…) tisto opravilo, ki je odločilnega pomena za načrtovanje same trgatve, katerega se še prepogosto zanemarja.

Ker nočemo stvari prepustiti naključju, smo se na trgatev pripravili tudi mi in opravljali meritve tekom zorenja naše rebule.

Določanje vsebnosti sladkorja

Sladkorno stopnjo (°Oe)  soka jagod smo določali z ročnim refraktometrom, ki deluje na principu lomnega količnika, ki je odvisen od sestave soka, zlasti sladkorjev.

Luka meri sladkorno stopnjo v grozdnem soku
Luka meri sladkorno stopnjo v grozdnem soku.
img_20160913_002707
Še malo.. samo še malo :)

Ostali parametri:

masa jagod (g) sladkor (°Oe) sladkor (°Bx) sk. kis. (g/l) pH org. kisl. (g/l) (g/l)
172 86 20,4 6,1 3,27 2,8 4,9

Pregled zdravstvenega stanja trt

img_20160907_232600

Tekom rastne sezone smo stalno pregledovali zdravstveno stanje trt in grozdja, opazili smo, da trte niso imele večjih problemov z zdravstvenim stanjem. Nismo pa se mogli izogniti napadu trsne listne pršice šiškarice (Colomerus vitis).

Mi že nestrpno čakamo dan trgatve, pa vi? :) Do naslednjič pa:japaja-j

                                                    

 

 

Comments are closed.