
17. oktober 2013 – ekipa NADVOJVODA
Prišel je čas za trgatev grozdja. Zjutraj smo se zbrali in že od daleč je bilo videti grozdje na naši parcelici prezrelo in zdravo. Ko smo prišli do trt, se nismo mogli upreti sladkim jagodam. Navdušila nas je iskrivo sočna in za sorto ‘Sauvignon’ značilna muškatna aroma.
Odločili smo se, da bomo trgali izključno zrele grozde ter odstranjevali od insektov poškodovane in morebitne gnile jagode. Transportne posode smo v najkrajšem možnem času prepeljali iz vinograda v predelovalni prostor, da bi grozdje ohranilo nizko temperaturo. Sledilo je pecljanje grozdja in nato stiskanje drozge. Mošt smo natočili v vinsko posodo in negovali ustrezno po tehnologiji za predelavo belega vina.
Ker je potrebno poznati tudi nekatere parametre kakovosti, smo odvzeli vzorec mošta in opravili osnovne analize v vinarskem laboratoriju. Na osnovi izmerjenih vrednosti lahko trdimo, da je mošt zelo kakovosten, kar tudi potrjuje sladkorna stopnja 103 ºOe (ali preračunano 22 oKMW).
Lep pozdrav iz skupine Nadvojvoda!