
Trgatev ali dan D
˝Tam gori za hramom en trsek stoji,
je z grozdjem obložen, ga komaj drži.
Sladko vince piti…
Že čriček prepeva, ne more več spat’,
v trgatev veleva, spet pojdemo brat.
Sladko vince piti…˝
(slovenska narodna pesem)

Prišel je čas, ki da vse ali pa vse vzame. Prišel je čas trgatve. Za določitev optimalnega časa trgatve si pomagamo z raznimi analizami, pri katerih merimo vsebnost sladkorja, kislin. Če izmerjene vrednosti odstopajo od optimalnih, potem smo s trgatvijo prepozni ali prezgodni. Na vse to pa vplivajo tudi vremenske razmere. Če je v času pred trgatvijo dež, to prinese še bolj neugodne vrednosti, v primeru sonca pa se sladkorna stopnja vsakodnevno dviguje za približno dve enoti (°Oe), kar nam ustreza. Pri zadnjem obisku vinograda smo izmerili vsebnost sladkorja v jagodah, le ta je bila malo prenizka, zato smo preračunali koliko časa bo grozdje še potrebovalo, da doseže optimalno stopnjo sladkorja, ki je približno 85 ° Oe. Torej po pogovoru celotne skupine, smo se odločili, da bo datum trgatve čez slabih 14 dni in sicer 7.9.2016.

Prišel je dan D, ko smo se že zgodaj zjutraj zbrali vsi člani skupine Osminka in nadaljevali pot v vinograd, v Kromberk. Odpravili smo se s kombijem in osebnim avtomobilom, ki sta bila polna zabojev, rokavic, škarij, pravzaprav polna vsega, kar smo potrebovali za delo. Spremljal pa nas je tudi občutek navdušenosti in en “kanček” zaskrbljenosti, saj še nismo bili popolnoma prepričani, če smo se odločili pravilno. Kljub temu, da nam natečaj Lidlov mladi vinar predstavlja predvsem možnost druženja, zabave in praktičnega učenja pa nas spremlja tudi močna želja po tem, da naredimo najboljše vino. Ko smo prispeli v vinograd so dekleta še malo uživala v čudoviti okolici, fantje pa so hitro poprijeli za delo. Dekleta so podučili o načinu trgatve, na kaj morajo biti pozorne in katero grozdje morajo pustiti na trti, katero pa potuje z nami nazaj v Ljubljano. Z nami je odšlo le tisto najbolj kakovostno, saj veste kako pravijo, končna kakovost pridelka je odvisna od prvotne kakovosti surovine.








Kot vedno smo v vinogradu uživali, a v Ljubljano, na našo fakulteto, smo se morali vrniti kar se da hitro, da se ne bi grozdje ogrelo. Na fakulteti se je začelo delo, ki je prav tako odločilno za končno kakovost vina in sicer v tehnoloških prostorih Biotehniške fakultete. Ponovno smo dokazali, da se v skupinskih delih odlično ujamemo, saj smo si takoj ob prihodu vsi zavihali rokave in pričeli z delom. Kaj smo delali? To pa izveste v našem naslednjem blogu.

Z opravljeno trgatvijo smo bili resnično zadovoljni, sedaj pa se že posvečamo nadaljnjim postopkom predelave grozdja v vino. Vabimo Vas k branju našega naslednjega bloga, kjer Vam bomo te postopke predstavili, do takrat pa uživajte v tem lepem septembru!
P.S. Če želite o nas izvedeti še kaj več, nas lahko spremljate tudi preko Facebook-a :)
https://www.facebook.com/osminka8/
Ekipa OSMINKA ∞