Seznam prijaviteljev

Seznam prijaviteljev

Dora Erzelj Vinarstvo

Prijavitelj: Mitja Turk
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Pinela
Sorta vina: Pinela
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Mitja Turk stanuje na Erzelju, majhni vasici v Vipavski dolini. Odraščal je na kmetiji in to delo mu je všeč že od nekdaj. Osnovno šolo je obiskoval v Vipavi. Ker je vedno imel željo, da bi se zaposlil na domači kmetiji, se je po zaključeni osnovni šoli vpisal na Biotehniško šolo v Šempetru pri Gorici. Po končani kmetijski šoli se je nato vpisal na študij Vinogradništva in vinarstva Univerze v Novi Gorici. Študij je zaključil leta 2014. V letu 2014 se je leto dni pri znanem vipavskem vinarju (Posestvo Burja) učil pridelave in predelave vina. Leta 2016 je ustanovil svojo blagovno znamko vina Dora Erzelj. V letu 2017 je prevzel kmetijo in se na njej tudi zaposlil.

O vinarstvu: Dora Erzelj Vinarstvo je družinsko posestvo družine Turk. Od nekdaj pridelujejo samo sorte, ki so značilne za Vipavsko dolino (Pinela, Malvazija, Rebula, Barbera). Obdelujejo 2 hektara vinogradov, ki uspevajo na strmih pobočjih Erzelja, na flišnih tleh. Vina, ki jih pridelujejo, so sveža, lahka in pitna. Ker uporabljajo spontano fermentacijo, vina izražajo mikroklimo in »terroir« vipavskih krajev.

Keltis, Vinogradništvo in vinarstvo

Prijavitelj: Miha Kelhar
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1
: Cabernet Sauvignon
Sorta vina 1: Cabernet Sauvignon
Kategorija vina 1: Rdeče
Vinorodni okoliš: Bizeljsko Sremič

Ime vina 2: Chardonnay
Sorta vina 2: Chardonnay
Kategorija vina 2: Belo – maceracija 10 dni
Vinorodni okoliš: Bizeljsko Sremič

O prijavitelju: Miha Kelhar je rojen leta 1993 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskoval na Bizeljskem in že takrat je vedno rad pomagal doma na vinogradniški kmetiji. Že v rosnih letih je spoznal, kaj pomeni biti vinogradnik in koliko truda je potrebnega, za pridelavo kakovostnega grozdja. Kot sam pravi, je bila trgatev vedno največji praznik, česar se je vedno znova veselil. Že kot otrok je pozorno spremljal starejše pri kletarjenju in pridelavi vina ter opazoval njihovo delo. Srednjo šolo je obiskoval na Biotehniški šoli v Mariboru, kjer se je naučil osnov vinogradništva. Njegovo prvo vino se je rodilo leta 2009, ko je Miha prosil očeta, da mu odstopi 300 kg grozdja. Vsi družinski člani so ga pri tem podpirali in mu tudi pomagali. Šlo je za macerirano vino, ki je bilo takrat v tistih krajih popolna neznanka. A Mihu je uspelo. Leta 2014 mu je oče odstopil enega od vinogradov. Takoj je uvedel biološki način pridelave, kar pomeni delo brez pesticidov, mineralnih gnojil in podobnih stvari. Prvo leto je, predvsem zaradi vremenskih razmer, bilo izjemno težavno. Miha je kljub temu v klet pripeljal popolnoma zdravo grozdje, in tako odprl novo poglavje v  zgodovini njihove kleti. Že naslednje leto se je v biološko pridelavo uradno vključila celotna kmetija.

O vinarstvu: Vinarstvo in vinogradništvo Keltis se nahaja nad Bizeljskim na obronkih Orlice. Tam so njihovi predniki že davnega leta 1776 posekali 17 velikanskih hrastov in zgradili vinski hram, ki je še danes eden največjih na Spodnjem Štajerskem in hkrati tudi zaščitni znak kleti, saj se nahaja na vsaki etiketi mirnih vin. Ime Keltis je nastalo s spajanjem priimka Kelhar z vinsko trto (lat. Vitis vinifera). Njihov naravni zaveznik je veter, ki piha s hribovja Orlica in tako omogoča bistveno boljše pogoje za organsko pridelavo vina. Težijo k pridelavi avtorskih vin s poudarjenim »terroirjem« Bizeljskega.

Rigovino

Prijavitelj: Aleksander Rigo
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Laški rizling
Sorta vina: Laški rizling
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija/Podravje

O prijavitelju: Aleksander Rigo se je rodil leta 1985. Zaključil je srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor, nato se je vpisal na Fakulteto za komercialne in poslovne vede, smer turizem, v letu 2016 pa se je odločil za poklicno prekvalifikacijo v vinogradnika. Danes opravlja delo receptorja v enem od hotelov v Grazu, vseskozi pa se ukvarja tudi z vinogradništvom. S trdim delom in zagonom želi skupaj z družino uveljaviti svojo blagovno znamko na trgu.

O vinarstvu: Družinska tradicija pridelave vina na družinski kmetiji traja že 114 let. Pridelava vina in vso trdo delo, ki je vanj vloženo, sta neločljivo povezana z Aleksandrovo družino, ta vrlina pa se uspešno prenaša iz roda v rod. Leta 1902 je Aleksandrov pra pra dedek Jurij Jošt kupil kmetijo v Rošpohu, ki je še  vedno v njihovi družinski lasti. Hiša, v kateri se nahaja tudi njihova vinska klet, je bila zgrajena leta 1868. Leta 2014 je Aleksander prevzel vinogradniški del kmetije, danes pa skupno obdeluje dva vinogradov. Razvijajo novo vinsko blagovno znamko RigoVino in se počasi skušajo uveljaviti na slovenskem trgu.

Vina Štekar

Prijavitelj: Jure Štekar
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Cabernet Sauvignon
Sorta vina 1: Cabernet Sauvignon
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Goriška brda

Ime vina 2: Emilio
Sorta vina 2: Zeleni sauvignon
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš: Goriška brda

O prijavitelju: Jure Štekar je končal srednjo ekonomsko šolo leta 2004. Nato se je zaposlil v podjetju Vitrum d.o.o., ki se ukvarja z stekleno embalažo. Pred desetimi leti se je odločil, da ostane na domači kmetiji in pomaga staršem. Svoje celo življenje je vpet v delo v vinogradu in vinski kleti. Največji izziv pri tem je bila prodaja vina. Pred štirimi leti je Jure prevzel kmetijo kot mladi prevzemnik. Danes obdelujejo približno deset hektarjev vinogradov in pridelajo okoli 45.000 steklenic letno, ki jih trenutno prodajajo predvsem v izvoz, v države kot so Amerika, Japonska, Avstralija, Hrvaška, Češka, Danska, Belgija, …

O vinarstvu: V osrčju Goriških Brd, v slikoviti vasici Snežatno, člani družine Štekar negujejo in kreirajo večstoletno tradicijo vinarstva. Vinske trte negujejo izključno z naravnimi škropivi, zato so tudi certificirani kot BIO vinarji. V kleti upoštevajo tradicionalne metode kletarjenja in kot v vinogradu, tudi tu z minimalnim posegom v mošt oz. vino. Začetnik vinarstva v hiši Štekar je bil praded Emil. Od njega se je negovanja trte in kletarjenja naučil sin Roman, ki je tudi prevzel kmetijo in je poleg vinarstva začel še s turizmom in prenočišči. Sedanji gospodar Jure, Romanov mlajši sin, je  vinarstvo prevzel leta 2012, od takrat pa se na kmetiji čuti sveženj mladostne zagnanosti in drznosti. Vina so se povzpela do vrhunske kakovosti. Trenutno imajo v lasti deset hektarov vinogradov, a načrtujejo dodatno širjenje in povečanje kapacitet.

Vina Povh

Prijavitelj: Miha Povh
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Chardonnay
Sorta vina: Chardonnay
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Miha Povh prihaja iz vasi Goče, postavljene na gričih med Vipavsko dolino in Krasom. Že od malega je bil vpet v kmetijo, kjer je opravljal lažja dela, a takrat je bilo to zanj bolj veselje kot delo. Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljeval na gimnaziji Ajdovščina, nato pa odšel na študij zgodovine v Koper. Znanje, ki ga je pridobil, mu še danes koristi pri navezovanju stika z bodočimi strankami. Njegova strast so vedno bili vino, vinogradi, narava in ljudje. Po končanem šolanju je bilo le vprašanje časa, kdaj mu bo oče prepustil del kontrole nad posestvom. Sedaj že tretje leto skupaj z očetom in bratom uspešno premagujejo izzive narave ter izzive, ki jih postavlja vinski trg. Njegovo vodilo pri ustvarjanju je dodana vrednost izdelka: »Več energije, kot daš, več jo dobiš nazaj«.

O vinarstvu: ​Od leta 1935, ko je družina Povh zasadila prvo trto v Vipavskih Brdih, se je začela dolgoletna tradicija, ki je v svoji moderni obliki zaživela leta 1985, ko je oče Stanko prevzel družinske vinograde in začel tlakovati pot k prepoznavnosti in vrhunski kakovosti vin z geografskim poreklom. Zgodba se danes nadaljuje s 3. generacijo, kateri so vsakdanji izzivi in delo prav tako v veselje, kot je to bilo prvima dvema generacijama. V svoji kleti so najbolj ponosni na zvrsti vin Chardonnay, Sauvignon, Rumeni Muškat, ter vipavski avtohtoni Zelen. Od leta 2016 so tudi člani kmetijsko-okoljskega-podnebnega programa. Vina Povh odlikujejo znanje, tradicija, kakovost in sodelovanje z naravo.

Vina Kolar

Prijavitelj: Uroš Kolar
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Rumeni muškat
Sorta vina: Rumeni muškat
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Uroš Kolar prihaja iz Spodnje Ponkvice, kraja v občini Šmarje pri Jelšah. Odraščal je na poljedelsko vinogradniški kmetiji. Starši so ga vzgojili v pozitivnem, delovnem duhu, saj je mogel zgodaj vstajati, sodelovati pri vseh kmečki opravilih, se naučiti discipline, odgovornosti, mehaničnih sposobnosti, predvidevanja, prodaje, poslovanja, organizacije in vodenja. Leta 2013 je prevzel kmetijsko dejavnost in kmetijo preusmeril v turistično dejavnost, kjer so s prenovo celostne grafične podobe, inovativnim pristopom, organizacijo, kvaliteto izdelkov, privabljanjem turistov in novimi idejami dosegli, da prodamo vse izdelke s ceno višjo od povprečja. Izkusil se je se tudi kot član podjetniške skupine BNI (Business network international), član vodstvene uprave študentske organizacije KŠŠO (Klub študentov šmarske regije in Obsotelja) in bil izvoljen za predsednika odbora za dodeljevanje kmetijskih subvencij občine Šmarje pri Jelšah. S svojim delom vseskozi dokazuje, da je inovativen, drugačen, za kar je s strani ministrstva za kmetijstvo prejel priznanje za inovativnost. Uroš je strasten ljubitelj vin in njegov cilj je postati najbolj prepoznaven vinar iz področja Celjske kotline. Za svoje vino je letos prejel tudi dve nagradi na prestižnem ocenjevanju vin v Združenih državah Amerike.

O vinarstvu: Pri Vinu Kolar gojijo trte na nekdanjih legah kraljevskih vinogradov Grofov Celjskih. Vse več je vinogradov, ki razigrano valovijo z griča na grič, vsi pa so obrnjeni proti jugu, tako da čez dan ujamejo kar največ sonca. Tradicija sega v davno leto 1602, ko so Kolarjevi postavili prvo vinsko klet. Klet in vinogradi so se ohranili vse do danes, še več, pridelava vina se je povečala s tedanjih 300 na sedanjih 20.000 trt. Tako  danes pridelujejo 7 vrst vin. Znani so po kakovostnih, svežih vinih. Med omenjenimi vini so tudi nekoliko drugačna, inovativna vina iz sadnih sokov ter čiliji. 

Vina Benčina

Prijavitelj: Marko Benčina
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Merlot 2015
Sorta vina: Merlot
Kategorija vina: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Marko Benčina je diplomirani inženir vinogradništva in vinarstva, ki svoje šolanje nadaljuje še na Poslovno-tehniški fakulteti Univerze v Novi Gorici, smer Gospodarski inženiring. Vinarstvo in vinogradništvo ga spremlja že celo življenje in tudi svoje prve delovne izkušnje je začel dobivati prav v vinogradih. V svoji karieri se je preizkusil tudi pri delu v vinski kleti na Novi Zelandiji, a pot ga je nato zopet pripeljala domov. Danes je vinogradnik v domačem vinogradu v Vipavski dolini, kjer skrbi za vinograde, za kakovost vin, pripravo tehnologij in za promocijske aktivnosti.

O vinarstvu: Vinogradniška kmetija iz zgornje Vipavske doline, kjer ugodno podnebje omogoča pridelavo odličnega vina in sadja. Njihovi vinogradi ležijo na sončnih legah na okoliških gričih, razprostirajo se kar na enajstih hektarih površin. Pridelujejo bela in rdeča vina, njihova paradna konja sta sauvignon in modri pinot, letos pa sta posebno mesto v kleti zasedla tudi rose iz barbere in rumeni muškat. V ponos so jim tudi druge sorte: chardonnay, zelen, refošk, barbera, merlot ter zvrst benčinovo rdeče iz barbere, cabernet sauvignona in merlot. Za svoja vina so prejeli že številna domača in mednarodna priznanja.

Petrič – vina s tradicijo

Prijavitelj: Urban Petrič
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sauvignon
Sorta vina: Sauvignon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Urban Petrič je v zadnjem letniku Fakultete za elektrotehnikov, smer telekomunikacije. Vzporedno z njegovim tehničnim izpopolnjevanjem aktivno sodeluje v domačem vinarstvu, kjer opravlja vsa dela v povezavi s pridelavo grozdja, kletarjenjem in prodajo.

O vinarstvu: Korenine vinarstva Petrič segajo v leto 1778. Tradicija se je prenašala iz roda v rod in na ta način so od svojih prednikov prevzeli veliko izkušenj glede vzgoje vin. Te izkušnje sedaj nadgrajujejo z uvajanjem novih tehnologij, ki pripomorejo k doseganju vrhunskih vin. V svojih kleteh imajo deset različnih vrst vin: Laški rizling, Sauvignon, Zelen, Pinela, Rumeni Muškat,Merlot-Barbera, Cabernet sauvignon, Refošk, Bela Natura in vino izbranih sort, ki se trži pod imenom Pilan.

Hiša Joannes Protner

Prijavitelj: Ana Protner
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Renski rizling
Sorta vina: Renski rizling
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Podravska Slovenija

O prijaviteljici: Že kot otroku sta Ano njen oče in dedek rada vodila skozi vinograde in ji pripovedovala, kako in kaj. Naučila se se spoštovati zemljo, vinograde, spoznala je odnos do dela, do narave, do človeka, vina. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Srednjo gostinsko in turistično šolo v Mariboru, smer gastronomija, danes pa obiskuje Višjo gostinsko šolo v Mariboru, prav tako smer gastronomija. Doma spremlja vse procese na 12 hektarih vinogradov in v kleti pod budnim očesom očeta. Sodeluje pri promociji na sejmih in prireditvah doma in v tujini in tekoče govorim nemški jezik. Izpopolnjuje se v znanju vina, v prihodnosti pa ima željo opraviti sommelierski tečaj.

O vinarstvu: Družinsko posestvo Hiša Joannes Protner vodi Boštjan Protner. Klet Joannes ima 12 hektarov vinogradov in se nahaja samo nekaj kilometrov iz centra Maribora. Sodobno urejena klet je bila odprta leta 1999 in se nadaljuje z več kot 200 let staro kletjo, kjer je sedaj manjši degustacijski prostor z arhivskimi vini. Veliko vin Protnerjeve hiše Joannes se ponaša z medaljami na mednarodnih sejmih (Decaner 2009, 2008, 2007, Ljubljana, Gornja Radgona, Chardonnay du Mond, AWC, San Francisco, Finger lakes international wine competition ….).

Vina Zaro

Prijavitelj: Matej Zaro
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Refošk
Sorta vina: Refošk
Kategorija vina: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Slovenska Istra

O prijavitelju: Matej Zaro je rojen leta 1989, ponosen ”Istrian” in potomec ene najstarejših družin v Izoli. Z letom 2015 je kot tretja generacija prevzel družinsko ekološko vinogradniško dejavnost Vina Zaro. Na natečaju Lidlov mladi vinar je že sodeloval, in sicer leta 2015, ko je bil tudi član zmagovalne ekipe ”Lanthierijeve zvezde”. Je tudi vodja družinskega Manzioli Wine Bar, vinogradnik na družinskem posestvu, član društva Vinadria in soorganizator festivalov Orange Wine Festival, Refunscus Mundi ter Ženske in Vino.

O vinarstvu: Družina Zaro je v zapisih omejena že leta 1348. Njihov grb, ki je upodobljen tudi v današnjem znaku Zaro, izraža globoko pripadnost domačemu kraju ter ljubezen do zemlje in vinske trte. S spoštovanjem naravnih danosti izolskega vinogradnega okoliša oživljajo tradicijo vinogradništva in izvirnih postopkov vinarstva slovenske Istre. Vina Zaro pridelujejo na dvajsetih hektarjih vinogradov na izbranih legah, katere so že v času Beneške republike veljale za vrhunske in najbolj rodovitne na področju Izole, kjer narava že od nekdaj podarja bogata vina, polna strasti. Z ekološko predelavo ustvarjajo vina z značajem, ki zadovoljijo največje poznavalce.

Posestvo Klenar

Prijavitelj: Aleksander Klenar
Število prijavljenih vin:
2

Ime vina 1: Cabernet sauvignon Vinja
Sorta vina 1:
Cabernet sauvignon
Kategorija vina:
Rdeče vino
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

Ime vina 2: Malvazija Majna
Sorta vina 2:
Malvazija
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra

O prijavitelju: V mlajših letih je Aleksander svoj čas namenil športu, predvsem tenisu. Po končani gimnaziji je uspešno diplomiral na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Od tedaj nadaljuje zgodbo vinske kleti KlenArt.

O vinarstvu: Leta 1995 so na posestvu Klenar zasadili svoj prvi vinograd, in sicer z chardonnayem in sivim pinotom na površini pol hektarja. Takrat so imeli željo izdelati peneče vino po francoski klasični metodi. Nekateri so menili, da je pridelava take vrste vina na tako vročem in suhem območju nemogoča. A kljub temu niso obupali, saj je bil njihov oče prepričan, da se  kljub danim pogojem da pridelati odlično bazo za penino iz sort chardonnay, sivi pinot in modri pinot. Poleg penine so si želeli pridelavo vrhunske rdeče zvrsti, v kateri bi prevladovala sorta cabernet sauvignon. Tako so leta 2000 posadili drugi vinograd s sorto cabernet sauvignon. Nikoli niso bili standardni pridelovalci v slovenski Istri, saj so imeli drugačne vizije in želje. Medtem ko so drugi sadili avtohtone istrske sorte, kot so malvazija in refošk, so se usmerili v znane svetovne francoske sorte. Zavedali so se, da bodo lahko nekoč ponudili drugačno paleto vin glede na druge istrske pridelovalce.

CV – Colja vino

Prijavitelj: Matej Colja
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Izbrani teran PTP
Sorta vina: Teran
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Kras

Ime vina 2: Vitovska 2015
Sorta vina 2: Vitovska grganja
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš: Kras

O prijavitelju:  Že med osnovno šolo je Matej vedno pomagal pri vseh delih v vinogradih in v kleti ter z leti vedno bolj kazal zagnanost ter samoiniciativnost pri proizvodnji vina. Leta 2007 mu je oče predal vodenje celotne kleti. Ves čas študija je bil v kontaktu z domačim krajem ter vinogradi in vinsko kletjo. Sedaj vodi lastni oblikovalski studio, ves čas pa se posveča vinogradništvu in vinarstvu. Leta 2014 je prejel prvega šampiona za vino QV 2011 na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, istega leta kasneje pa še dve srebrni medalji v New Yorku ter dve bronasti medalji na Decanterju. Leta 2015 je prejel šampiona za vino teran PTP 2011, ter ponovno bronasto medaljo na decanterju. Leta 2016 je postal dvakratni šampion na ocenjevanju vin Vino Ljubljana, leta 2017 pa vice šampion za vino Teran Na sejmu AGRA v Gornji Radgoni

O vinarstvu: Začetki kleti CV – Colja vino segajo približno 20 let nazaj, takrat z imenom Vinska klet Colja. Na začetku so proizvajali pretežno sveža vina, leta 2014 pa so si začrtali popolnoma nove smernice z novo blagovno znamko ter novo celostno grafično podobo CV – Colja vino ter sloganom “Življenjepis naše narave”, ob tem pa tržišču ponudili tudi spekter zorjenih in donegovanih vin s Krasa. Klet se lahko pohvali z veliko prejetimi nagradami doma in po svetu.

Posestvo Čehovin

Prijavitelj: Klemen Čehovin
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Barbera
Sorta vina: Barbera
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

Ime vina 2: Rebula
Sorta vina 2: Rebula
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Klemna je za vinarstvo in vinogradništvo navdušil oče, ki je začel pridelovati vino  leta 2000. Od takrat njihova kmetija raste in se vsako leto razvija. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, za tem pa nadaljeval študij vinogradništva in vinarstva v Vipavi in ga tudi uspešno končal. Delo na vinogradniški kmetiji ga zelo veseli, saj je veliko vsakodnevnih izzivov. V kratke si želi tudi prevzeti kmetijo in nadaljevati z razvojem.

O vinarstvu: Posestvo Čehovin je sestavljeno iz 7 hektarov vinogradov. 5 hektarov je zasajenih z belimi sortami (rebula,pinela, zelen, sauvignon, malvazija, beli pinot), 2 hektara pa z rdečimi sortami (barbera, merlot refošk in cabernet franc). Letno pridelajo okrog 50.000 litrov vina.

Vina Bric

Prijavitelj: Žan Bric
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Malvazija
Sorta vina: Malvazija
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju: Po končani osnovni šoli je Žan obiskoval srednjo kmetijsko šolo; program kmetijsko – podjetniški tehnik. Leta 2014 je zaključil srednjo šolo in se vpisal na univerzitetni študij Agronomija – kmetijstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Leta 2016 se je ponudila priložnost sodelovanja na natečaju »Lidlov mladi vinar«, na katerem smo kot ekipa Kaplja do roba tudi zmagali. Med študijem sem tudi prevzel delo v naši kleti, ki jo imamo doma. Moja želja je postaviti novo ime vinarskega dela kmetije. Kot bodoči agronom, z velikimi cilji zre v prihodnost.

O vinarstvu: Vinarstvo Bric v spodnji Vipavski dolini nadaljuje dolgoletno tradicijo vinogradništva in vinarstva Frlanove kmetije. Njihva vina že leta spadajo med najboljše v Vipavski dolini. O tem pričajo številna priznanja in seveda zadovoljstvo ljubiteljev žlahtne kapljice, ki se vedno radi vračajo k njim. Posebnost kmetije so tradicionalna slamna vina, ki jih pridelujemo na podoben način, kot njihovi predniki. Vse pridelano grozdje predelajo doma v sodobno opremljeni kleti. Strmijo k pridelavi svežih belih vin z poudarjenim telesom in močno karakternim rdečim vinom.

Kmetija Tomažič

Prijavitelj: Nejc Tomažič
Število prijavljenih vin: 2
Ime vina 1: Malvazija
Sorta vina 1: Malvazija
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

Ime vina 2: Rdeči Pil Cuvee
Sorta vina 2: 50% Cabernet sauvignon, 50% merlot
Kategorija vina 2: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

O prijavitelju:  Skozi vso obdobje odraščanja se je Nejčevo življenje prepletalo s kmetijstvom. Takrat na pretežno živinorejski kmetiji s pridihom vinogradništva je začel osvajati razna znanja s področja dela in življenja na kmetiji. Leta 2012 so se na družinski kmetiji odločili, da glede na povečan obseg vinogradništva zgradijo novo vinsko klet. V letu 2013 je kot mlad prevzemnik kmetijo podedoval po svojem starem očetu Jožefu. Njegov cilj v življenju je pridelovati in na trgu ponuditi vina, ki bodo ljudem v užitek ter bodo v njih prebudila občutek zadovoljstva in harmonije.

O vinarstvu: Kmetijo Tomažič najdete v Vipavski dolini, vasi Vrhpolje, deželi sonca in milega podnebja. Kmetija ima bogato vinogradniško tradicijo, ki sega v sam začetek prejšnjega stoletja, ko so prve nasade vinske trte z veliko ljubeznijo skrbno obdelovale številne roke družine Tomažič. Skrb in ljubezen do vinske trte sta se na kmetiji ohranila do današnjih dni, spremenil se je le način dela. Letna polnitev zajema približno 40 000 steklenic različnih sort vina, od avtohtonih zelen, pinela kot tudi svetovnih sauvignon, chardonnay, malvazija, rumeni muškat, merlot, cabernet sauvignon. Izbor buteljčnih vin pa še dodatno popestrijo sauvignon penina Erik, rose penina Jerneja ter pol sladka muškatna penina Aleksandra.

Winery Mihelin

Prijavitelj: Vinko Mihelin
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Bizeljčan rdeči PTP
Sorta vina: Mešano rdeče vino
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Bizeljsko-Sremiški okoliš

O prijavitelju:  Osnovno šolo je obiskoval na Bizeljskem,nato se je pa vpisal  v štiri letni program na srednjo Kmetijsko šolo grm v Novem  mestu.  Največ  znanja je na šoli pridobil iz predmeta kemije saj  je potreboval  to znanje za fitofarmacevtska sredstva,  ker se doma  ukvarjajo z vinogradništvom. Po končani šoli se je zaposlil preko študentskega servisa v Terme Čatež kot reševalec  iz vode. Vsak dan po končani službi pa pomaga doma na kmetiji.

O vinarstvu: Vinska klet Mihelin se nahaja v osrčju Bizeljskega. Z vinogradništvom se ukvarjajo že od leta 1920. Trenutno obdelujejo 16.500 trsov kar je približno 4 hektarov vinogradov, na katerih prevladujejo predvsem bele sorte vin Chardonnay, Laški rizling, Renski rizling, Sauvignon,Sivi pinot, Rumeni plavec in Rumeni muškat. Imajo tudi nekaj rdečih vin, kot so Dornfelder, Bizeljčan rdeči PTP in Modra frankinja. Nihov cilj je da začnejo izvažati vino v čim več evropskih držav.

Fleisinger

Prijavitelj: Sandi Fleisinger
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Strast
Sorta vina: ZVRST (rumeni muškat,šipon)
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Sandi Fleisinger je mlad vinar, star 31 let, ki z svojo družino nadaljuje tradicijo družinskega vinogradništva. Z letom 2016 je postal prevzemnik celotne kmetije in pridno nadaljuje z delom, promocijo in ozaveščanjem o dobrem vinu na slovenskih tleh.

O vinarstvu: Na dnu Ščavniške doline med reko Ščavnico in Cogetinskim potokom se razprostira naselje Spodnji Ivanjci ter vinska klet Fleisinger z družinsko tradicijo, ki jo vodi že tretja generacija. Klet se razprostira na 200m3 in še se povečuje. Vanjo spravijo pridelek iz 50.000 posajenih trt. Od leta 1996 naprej je kmetija intenzivno usmerjena v vinogradništvo. Leta 2001 so prejeli Šampiona pomurskega sejma, za sortno vino sauvignon. Pridelujejo različne zvrsti kakovostnih vin, katere lahko kupite pri njih doma. Leta 2007 je kmetija dobila naziv »Naj domačija 2007«, z letom 2010 pa so odprli še degustacijski prostor.

Domačija Ražman

Prijavitelj: Rok Ražman
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Refošk Ruber
Sorta vina 1: Refošk
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Slovenska Istra

Ime vina 2: Malvazija Aurea
Sorta vina 2: Malvazija
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš: Slovenska Istra

O prijavitelju: Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Kopru, visokošolsko izobraževanje pa je nadaljeval v Ljubljani na Fakulteti za elektrotehniko. Leta 2013 je opravil tečaj za pokuševalca vin na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, leta 2017 pa 1. Stopnjo sommelierskega tečaja. V prihodnjim letih (predvidoma do leta 2020) bo kot mladi prevzemnik prevzel družinsko kmetijo in nadaljeval vinogradniško-vinarsko izročilo.

O vinarstvu: Domačija Ražman je blagovna znamka, ki vključuje družinsko kmetijo z vinsko kletjo, družinsko gostilno z dolgoletno tradicijo in prenočišča za goste. Prihajajo iz zaledja Slovenske Istre, natančneje iz vasi Gračišče, ki je v občini Koper. Vinogradi in ostale kmetijske površine se nahajajo v bližnji vasi Popetre. Danes imajo skupno 4 hektare površin s trsi. Leta 2008 so sortiment dopolnili s francoskimi sortami (cabernet sauvignon, merlot, syrah, gamay), rumenim muškatom in maločrnim, staro in zelo malo razširjeno istrsko sorto. Leta 2006 so pričeli s stekleničenjem naših vin. Njihova ponudba obsega preko 15 vin različnih etiket. Leta 2011 so zaradi povečane proizvodnje in tehnoloških potreb zgradili novo klet. Leta 2016 so pridelali našo prvo (oziroma prvi dve, belo in rosé) penino.

Dolc 1834

Prijavitelj: Gašper Kostelec
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sauvignon
Sorta vina: Sauvignon
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Bela krajina

O prijavitelju: Osnovno šolo je obiskoval v Metliki. V tem času se je manjša kmetija, ki se je ukvarjala z živinorejo, sadjarstvom in v manjši meri z vinogradništvom, preusmerila predvsem v vinogradništvo. Zaradi veselja po delu v vinogradu in vinski kleti ter želji po povečanju kmetije se je odločil za Kmetijsko šolo Grm Novo mesto. Po končanem šolanju je prevzel kmetijo, ki jo skupaj z družino vztrajno povečujejo in ponujamo vrhunska vina slovenskim in tujim potrošnikom.

O vinarstvu: Sredi sončne in gostoljubne Bele krajine v jugovzhodni Sloveniji stoji vinska klet s častitljivo letnico 1834. V njej najdete vedno nasmejanega gospodarja, ki vam z veseljem ponudi svojo domačo vinsko kapljico, pridelano na najlepših legah Bele krajine. Na devetih hektarjih vinogradov je zasajenih 36.000 trt, od katerih pridelek vsako leto daje priložnost pridelati vrhunska vina, za sladkokusce pa tudi sladka predikatna vina.

Ivan Kovačec

Prijavitelj: Uroš Kovačec
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Vino Lovec
Sorta vina: Zvrst
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Podravski okoliš

O prijavitelju: Uroš se s kletarjenjem ukvarja kakšne 3-4 leta. Skupaj z očetom pridelujeta vino za lokal, hkrati pa se sam preizkuša kot kletar z sortnimi vini. Obiskuje tudi različna izobraževanja  (somellier ljubitelj, kletarski izpit), v prihodnje si želi opravljati izpit za somellierja 2 stopnje. Vinarstvo ga navdušuje, saj vinogradih najde svoj mir in sprostitev. Zanj je vino nekaj neverjetnega, saj se vedno drugače odziva in preseneča.

O vinarstvu: Mlada klet oz. klet v nastajanju, ki ima trenutne kapaciteta kleti do največ 15.000 litrov. Klet je stacionirana tik ob vinogradu v najlepšem koncu Juršinc v vasi Dragovič na  sredini griča. Nekoč je bila namenjena za ljubiteljsko kletarjenje, sedaj pa počasi prerašča v resnejšo obliko kleti.

Vina Založnik

Prijavitelj: Miha Založnik
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Renski rizling
Sorta vina: Renski rizling
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Miha je star 26 let in prihaja iz Slovenskih Konjic, vinorodnega okoliša Štajerske, obronkov Pohorja, natančneje iz Škalc. Po izobrazbi je dipl. inž. elektrotehnike, elektronike, vendar je v času šolanja prevladala ljubezen do vinogradništva, tako da se že zadnja tri leta bolj intenzivno ukvarja s pridelavo vin v naši kleti. S to odločitvijo nadaljuje že stoletno družinsko tradicijo in je četrta generacija vinogradnikov v naši družini. Rad potuje v vinorodne dežele, kjer obiskuje tamkajšnje kleti in pokuša vina, pridobiva znanja enologov ter tako izpopolnjuje znanje, ki mu ga je predal oče. Prav tako se redno udeležuje predavanj in izobraževanj na temo vin, hkrati pa se trudi biti prisoten na čim številčnejših festivalih v Sloveniji in v tujini, da se predstavim tudi širši množici.

O vinarstvu: Vinogradniško sadjarska kmetija Založnik svojo tradicijo gojijo ter izpolnjujejo že četrto generacijo zapored. Nahajajo se na obronkih Pohorja, na zlato zelenih gričih prelepih Škalc, nad Slovenskimi Konjicami. V vinogradih si prizadevajo pridelati zdravo in kakovostno grozdje, saj se zavedajo, da le iz takšnega grozdja lahko iztisnejo vrhunsko kapljico. Vina pridelujejo izključno iz grozdja, ki ga pridelajo sami. Dihajo in živijo za to, da lahko po kakovosti konkurirajo drugim, tudi večjim pridelovalcem vin na slovenskem trgu.

Ekološko Posestvo Vina Montis & Eko Laura

Prijavitelj: Elizabet Bordon
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Eko Laura- Montis
Sorta vina: Refošk
Kategorija vina: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Slovenska Istra

O prijaviteljici: Elizabet prihaja iz Kopra, iz male vasice Montinjan, kjer se ukvarjajo z vinogradništvom in oljkarstvom in z vinskim turizmom. Leta 2008/2009 je postala prva vinska kraljica Slovenske Istre, kar ji je bilo v veliko čast. Vinska zgodba jo je vedno izjemno privlačila in prevzela, zato se je odločila za tečaj sommelierja in degustatorja. Želi si, da bi se njena vpletenost v vinarstvo razvilo v še večje in močnejše.

O vinarstvu: V čudoviti mali istrski vasici Montinjan, s pridihom morja, pri podjetju Vina Montis z ljubeznijo in spoštovanjem pridelalujejo ekološke zaklade Istre. Njihovo družinsko ekološko posestvo se nahaja v neokrnjeni naravi Istre. Njihov rod se trudi ohranjati več kot stoletno tradicijo, saj se je z vinarstvom in oljkarstvom ukvarjal že njihov pradedek. Vsi vinogradi in oljčniki zasedajo sončne.lege, s pogledom na morje in koprski tržaški zaliv, kar obogati kakovost naših ekoloških pridelkov, ki jih oblikuje  vonj Sredozemlja in bogat okus. Njihova vina ne vsebujejo alergenov in fitofarmacevtskih sredstev.

Reia

Prijavitelj: Maja Reja
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Tolovaj
Sorta vina: Zeleni sauvignon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Goriška Brda

O prijaviteljici: Maja Reja prihaja iz Neblega, najzahodnejše vasice v Goriških Brdih. Njihova vinogradniška in sadjarska kmetija ima že več generacijsko tradicijo, zato je bila že od mladih nog v stiku tako z naravo. Po končani gimnaziji v Novi Gorici je študij nadaljevala v Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer se je izučila, kako oblikovati keramiko ter steklo. Tekom študija je svojo željo po ustvarjanju izpopolnjevala z umetnostjo pridelave vina. Zadnja leta aktivno sodeluje z očetom Markom pri vinogradništvu in kletarstvu, kot tudi pri promociji ter prodaji vin.

O vinarstvu: Vseh 7 hektarov vinogradov družinske posesti Reia je posajenih na gričevnatem in prisojnem svetu. Izjemne lege ter ekološki način kmetovanja sta bistveni za karakter njihovih vin. V kleti ne prisegajo toliko na sposobnosti sodobne tehnologije, temveč zaupajo staremu, preverjenemu izročilu, saj verjamejo v to, kar zmore narava in kar ponuja letnik. Zadnja leta še bolj sledijo ritmu narave in biodinamičnemu (Demeter) kmetovanju in vinarstvu. Pridelujejo zlasti lokalna bela vina: rebulo, malvazijo in zeleni sauvignon, oziroma Tolovaj, kot so na rimo preimenovali bivši tokaj. Za primerjavo briškega terroira z drugimi vinskimi deželami imajo tudi dva svetovljana, chardonnay in sauvignon. Včasih tudi sestavijo »tak in tak« beli cuvée Poanta.  Rdeči dve sorti, cabernet sauvignon in merlot, združijo v izjemno bogatega težko-kategornika z imenom Khmer.

Vinarstvo Šmigoc Haloze

Prijavitelj: Jurij Šmigoc
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Šipon
Sorta vina: Šipon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Haloze

Vinska klet Colnar

Prijavitelj: Janez Colnar
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Laški rizling
Sorta vina: Laški rizling
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Dolenjska

O prijavitelju: Janeza že od malih nog veseli delo v vinogradništvu, ki je osnovna dejavnost njihove kmetije. V 3. letniku srednje šole je bil izbran, da zastopa srednjo šolo v Italiji, na evropskem tekmovanju vinogradništva in vinarstva Europea. Tam je navezal stik s profesorjem iz Fakulteti Lycée Technique Agricole iz Luksemburga, ki mu je omogočil eno leto praktičnega usposabljanja v kleti Domaine Krier-Welbes. Ob prihodu domov je pridobljeno znanje in izkušnje prenesel v domačo klet, s soglasjem domačih pa je postal glavni enolog in nosilec kmečkega gospodarstva. Znanje vedno znova dopolnjuje, njegova življenjska želja in vizija pa je še dodatno izobraževanje v tujini iz naslova vinogradništva, vinarstva in enologije.

O vinarstvu: Družina Colnar je stara rodovina, zapisi segajo v leto 1400. Skozi stoletja so bili njihovi predniki vseskozi povezani z zemljo in pridelavo grozdja. Obdelujejo dobrih 8 hektarov vinogradov v treh legah. Do-negujejo Cviček, ki je njihov posebnež, Modro frankinjo, Rose, Kraljevino, Laški rizling, Beli pinot, Collis (bela zvrst), ipd. Leta 2008 in 2014 so z najboljše ocenjenim vinom Cviček dosegli naslov Kralja Cvička, kar je bila za njihovo vinsko klet posebna spodbuda za nadaljnje delo. Vina pridelujejo izključno iz grozdja, ki ga pridelajo v svojih vinogradih, ki so vzorno obdelani in negovani, saj želijo, da je grozdje ob trgatvi zdravo. V kleti uporabljajo sodobno tehnologijo, pridobljeno znanje, ki ga vedno znova nadgrajujejo, in tradicijo prednikov.

Gönc Winery

Prijavitelj: Peter Gönc
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Mali Gönc
Sorta vina 1: Zvrst
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

Ime vina 2: Mali Gönc
Sorta vina 2: Zvrsto
Kategorija vina 2: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Po končani gimnaziji na Ptuju se je Peter podal na študij vinarstva, a se je kasneje usmeril v ekonomske vode. Ko je minila puberteta, pa je vseeno spoznal, da je njegova prava strast vinarstvo. Leta 2014 je pridelal prvi letnik vina v kleti. Leta 2016 je postal mlad prevzemnik kmetije in s tem jasno pokazal resnost do poklica vinarja. Sedaj stremi k novim ciljem in želi dodati svoj pečat na slovenskem in svetovnem vinskem trgu.

O vinarstvu: Njihova družinska tradicija sega v leto 1936, ko je njihov praded zgradil vinsko klet in okoli nje posadil vinograd v majhnem mestecu Dobrovnik v Prekmurju. Po končani vojni se je ded preselil na Ptuj in se zaposlil v Ptujski kleti, kjer je začel kariero kot čistilec kleti in napredoval vse do glavnega enologa in direktorja kleti, sedaj znane pod znamko Pullus. Oče je doma posadil 12 hektarov vinogradov, da bi vzdrževal družinsko tradicijo. Sedaj vinograde obdeluje četrta generacije vinarjev v družini. Družini Gönc je vino položeno v zibelko, saj je ‘Gönc’ ime za poseben sod iz hrastovega lesa, ki nosi 136 litrov. Bolj pristno in enostavno ne gre.

Vino Valdhuber

Prijavitelj: Adam Valdhuber
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Valdi
Sorta vina: Cuvee
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O vinarstvu: Vina Valdhuber se nahajajo v  Svečini,  majhni idilični vasici na obronkih Slovenskih goric ob državni meji z Avstrijo. Tam,  pod vrhom grebena, po katerem poteka državna meja, je umeščena  nova vinska klet in turistična kmetija družine Valdhuber.  V letu 2013 so uspešni vinski zgodbi dodali še turistično kmetijo z nastanitvijo z ciljem ponuditi gostu lokalne, sezonske jedi v družbi odličnih vin.

Vina Mramor

Prijavitelj: Marko Mramor
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Kozjansko belo
Sorta vina 1: Zvrst
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

Ime vina 2: Red special
Sorta vina 2: Zvrst
Kategorija vina 2: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Marko se z vinogradništvo in vinarstvom ukvarja že vrsto let. Kmalu po osnovni šoli je začutil, da je delo v vinogradu in kasneje v kleti tisto, ki ga veseli in navdihuje. Po končani srednji šoli na Gimnaziji Celje Center se je odločil za študij kmetijstva na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, kjer sedaj zaključuje magistrski študij kmetijstva; modul vinarstvo, vinogradništvo in sadjarstvo. Tako praktična znanja dopolnjuje s teorijo in domov vsak dan prinaša nova spoznanja, ki njegovo vinogradniško-vinarsko pot le še bolj utrjujejo.

O vinarstvu: Družinska vinogradniško-turistična kmetija se nahaja v osrčju kozjanskega regijskega parka, v vasi Vrenska Gorca 10 km od Podčetrtka. Kmetija leži na sončni legi in je že več desetletij obdana z vinogradi. Lega in podnebje sta idealni za rast in razvoj vinske trte ter pridelavo vrhunskih belih in rdečih vin. Na 4 hektarih obdelujejo 17.000 trt, zasajenih predvsem s tradicionalnimi štajerskimi sortami, laškega in renskega rizlinga, zelenega silvanca, sauvignona, chardonnaya, rumenega muškata in modre frankinje. V kleti s kapaciteto 25.000 litrov pridelujemo predvsem vrhunska suha in polsladka bela vina ter rdeča suha vina.

Vinogradništvo Namurš

Prijavitelj: Matej Namurš
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Renski rizling
Sorta vina: Renski rizling
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Matej že od rojstva živi na družinski domačiji v Šmarju pri Jelšah. Trenutno dela kot konstrukter v Steklarni Rogaška, toda še vedno pogosto pomaga pri delu na kmetiji, ki jo sicer vodita oče in mati. Sicer na prvi pogled njegova tehnična poklicna pot in vinograd nimata veliko skupnega, toda vseeno mu je vinogradništvo zlezlo pod kožo. Privlači ga predvsem kletarstvo, kjer ima zelo dobrega učitelja – očeta. Od njega je podedoval izostren voh in precizen okus, kar je ključ za pridelavo vrhunskega vina. Kot mlad vinogradnik si želi nadaljevati pot, ki jo je utrla družina in ljudem predstaviti odlično kapljico iz naše kleti.

O vinarstvu: Z vinarstvom se intenzivneje ukvarjajo od leta 1995 dalje, ko so obnovili dva hektarja vinograda na Tinskem, ki je znano kot odlična vinorodna lega v občini Šmarje pri Jelšah. Vinograd se nahaja na strmi južni legi, zato se veliko dela še danes opravlja ročno, kar zagotovo daje vinu še dodatno vrednost. V kleti pridelujejo predvsem bela vina tipičnih štajerskih sort – laški rizling, renski rizling, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in traminec. Letno pridelajo okoli 15 tisoč litrov vrhunskih vin. Kadar so vremenski pogoji ugodni, pridelajo tudi predikatna vina. Vina zorijo v kleti, ki je stara okoli 130 let. Značilen videz vinske kleti ji dajejo predvsem obokan strop in kamnita tla. V celoti je vkopana v zemljo, kjer zaradi konstantnih temperatur vino lepo zori in se tudi dobro skladišči.

Vinogradništvo Ramšak

Prijavitelj: Andrej Ramšak
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sauvignon
Sorta vina: Sauvignon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Podravska Slovenija

O prijavitelju: Andreju do pridobitve izobrazbe na Višji prometni šoli Maribor manjka zgolj diploma. A že kar nekaj let vzporedno s šolanjem opravlja delo na domači kmetiji. Najprej se je preizkušal v kletarjenju, prodaji in pri ostalih delih na kmetiji, leta 2013 pa je postal nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kjer sedaj poleg ostalega dela vodi tudi degustacije in pogostitve zaključenih skupin.

O vinarstvu: Zgodba Vinogradništva Ramšak se je začela leta 1998, ko so v bližini Maribora zasadili prvih osem tisoč trsov sort zeleni silvanec, sivi pinot, chardonnay in rumeni muškat. Leta 2001 so število trsov povečali še za šest tisoč. Tokrat so zasadili sorte sauvignon in laški rizling. Pridelati vrhunska vina najvišjih kakovosti je filozofija Vinogradništva Ramšak. Želena proizvodnja, ki sovpada s filozofijo, je pridelati en liter vina na trs, ki je v polni rodnosti. V stari hiši – domačiji, ki leži v neposredni bližini vinograda se nahaja vinska klet. Ob denacionalizacijski vrnitvi je bila v zelo slabem stanju, kar jih je prisililo v renoviranje. V prenovljeni kleti so leta 2014 odprli turistično kmetijo z gostinsko ponudbo, kateri se bo v kratkem priključil tudi prodajni kotiček.

Vinska klet Žorž 1696

Prijavitelj: Jernej Žorž
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Cabernet Sauvignon
Sorta vina 1: Cabernet Sauvignon
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: ZGP, Vipavska dolina

Ime vina 2: Zelen
Sorta vina 2: Zelen
Kategorija vina 2: Belo vino
Vinorodni okoliš: ZGP, Vipavska dolina

O prijavitelju: Jernej je zaključil Visoko šolo šolo za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Že od malih nog je delal doma na kmetiji oz vinogradništvu, pomagal svojemu staremu očetu,  kasneje tudi očetu, od  2008 pa je samostojen in v njihovi kleti glavni enolog in kletar.  Vinogradništvo je njegov način življenja, strast in ne le služba. To da bi postal Lidlov mladi vinar, bi mu bilo v veliko čast in dokaz, da je na pravi poti. .

O vinarstvu: Kmetija je ena večjih v Vipavski dolini, saj pridelujejo grozdje na površini 12 hektarjev, letno pa pridelajo med 50.000 in 60.000 litrov kakovostnega vina. Vinograde imajo zasajene z rdečimi sortami merlot, cabernet sauvignon, barbera in refošk. Predstavniki belih sort pa so: sivi pinot, sauvignon, rebula, malvazija, laški rizling in rumeni muškat. Prav posebno pozornost namenijo tudi lokalnim-avtohtonim sortam Zelen in Pinela. Klet je opremljena s sodobno vinarsko opremo, ki jim omogoča, da pridelujemo vina vrhunske kakovosti. Ključ do uspeha, odlični rezultati, so plod izoblikovane vizije in dela več generacij.

Vina Štoka

Prijavitelj: Tadej Štoka
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Malvazija
Sorta vina 1: Malvazija
Kategorija vina 1: Belo vino
Vinorodni okoliš: Kras

Ime vina 2: Izbrani teran
Sorta vina 1: Teran
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Kras

O vinarstvu: Zgodovina družine Štoka sega že od leta1839 in je že peta generacija,ki se ukvarja z vinogradništvom. Sedaj se z vinogradništvom  profesionalno ukvarja tudi sin Tadej, ki je po končani srednji kmetijski šoli ostal doma in je velik ljubitelj vinogradništva in vinarstva. Vinogradi sedaj zavzemajo osem hektarov površin, kjer uspeva 40 tisoč trsov. Njihov največji ponos je teran, poleg njega pa pridelujejo še avtohtono vitovsko grganjo, ki je na Krasu najbolj cenjena med belimi vini. V njihovi paleti vin so še Cabernet sauvignon, Carsus (rdeča zvrst), Cara (bela zvrst), Malvazija, Chardonnay in Teranov Rose. Za svoja vina so prejeli veliko priznanj,  tako doma kot v tujini. Nazadnje so prijeli veliko priznanje  v okviru Alpe Adria, ker sodelujejo štiri države(Italija, Avstrija, Hrvaška,Slovenija ) za izbrani teran – najboljše rdeče vino.

Vinska klet Šuklje

Prijavitelj: Tadej Štoka
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sauvignon
Sorta vina: Sauvignon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Bela krajina

O prijavitelju: Matija je zaključil Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo in se zaposlil v podjetju VGP Novo mesto d.d. kot projektant v oddelku za upravljanje voda. Hkrati je ves čas delal in pomagal v družinski vinski kleti, kjer je skozi leta pridobival izkušnje in znanje na področju vinogradništva in vinarstva. Leta 2011 je prevzel prodajo vina in se najprej lotil popolne prenove blagovne znamke Vinske kleti Šuklje ter s promocijo, obiskovanjem vinskih festivalov in sodelovanjem na raznih tekmovanjih, dvignil prepoznavnost kleti na slovenskem trgu. Ker to še ni bilo dovolj, se je s sestro Katjo odločil za izpeljavo ambicioznega projekta, in sicer odprtje vinskega bara v centru Ljubljane, ki bi bil v celoti posvečen vinu in dvigovanju kulture pitje vina. Wine bar Šuklje so odprli konec meseca junija na Bregu 10 v Ljubljani in sedaj uspešno delujejo že tretji mesec. Odločil se je za kariero in delo vinarja, saj v njihovi vinski kleti vidi izreden potencial še na nadaljnji razvoj in rast.

O vinarstvu: Njihova zgodba se začne v daljnem letu 1895. Takrat je njihov prednik Matija Šuklje za 140 goldinarjev kupil hrib nad vasjo in na njem zasadil trto ter postavil hišo. Ljubezen do zemlje in trte so sinovi prenašali na sinove in tako danes lahko ponudijo izjemno kakovost, sad spoštovanja in novih znanj. Obdelujejo 7 hektarjev vinogradov, pri čemer sodeluje cela družina. Predelava grozdja je tradicionalna, vendar inovativna, s pridihom svetovnih znanj, kar daje vinom poseben čar. Veliko vlagajo v znanje, saj je to izredno pomembno za nadaljnji razvoj kmetije. Ker trdijo, da je kvaliteta vina v največji meri odvisna od kvalitete grozdja, namenijo ogromno časa delu v vinogradih.  Želijo pridelovati vino z podpisom mikrolokacije »terroir-a« Bele krajine, ki ima izreden potencial za vzgojo vinske trte.

Vino Jarc

Prijavitelj: Pavel Jarc
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sauvignon
Sorta vina: Sauvignon
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Štajerska Slovenija

O prijavitelju: Pavel trenutno zaključuje magistrski študij kmetijstva na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Po končanem dodiplomskem študiju je opravljal prakso v Avstriji. Že od otroštva je vpleten v delo in dogajanje na vinogradniški kmetiji, kjer so pred nekaj leti dodali tudi turistično dejavnost. Tako mu je že kot otroku bilo zapisano delo v vinogradu in kleti, kar se je kasneje samo še potrdilo z izbiro študija in sedaj z vključevanjem v vsako dnevno delo na kmetiji. V prostem času rad igra nogomet in že devet let pleše v folklorni skupini. V zadnjih letih prevzema vse bolj odgovorne naloge v vinogradu in kleti na njihovi družinski kmetiji.

O vinarstvu: Družinska kmetija sredi svečinskih vinogradov, kjer se že četrta generacija ukvarja z vinogradništvom. Obdelujejo 7 hektarjev vinogradov in od leta 2011 jih lahko obiščete tudi na naši turistični kmetiji.  Njihova lega je idealna za vinograde, saj predstavlja idealno kombinacijo lapornatih tal, sončnih dni, hladnejše klime, ki prihaja posebej do izraza v času dozorevanja grozdja z velikimi temperaturnimi razlikami med dnevom in nočjo in ljudmi, ki tukaj že stoletja skrbno negujejo vinsko trto. Ta kombinacija  nudi vinogradniku najboljšo podlago za ustvarjanje, narava pa v zameno za trdo delo podarja najboljše sadove ali idealno podlago dobrim, polnim sadnim vinom. Njihova vina odražajo edinstvenost štajerskega rastišča, ki se kaže v sadnosti, lepi strukturi in živahni kislini, ki dela naša vina sveža in so odlična spremljava hrani.

Posestvo Ferjančič

Prijavitelj: Domen Ferjančič
Število prijavljenih vin: 2

Ime vina 1: Merlot
Sorta vina 1: Merlot
Kategorija vina 1: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

Ime vina 2: Merlot
Sorta vina 2: Merlot
Kategorija vina 2: Rdeče vino
Vinorodni okoliš: Vipavska dolina

 

O prijavitelju: Domen je predstavnik osme generacije vinarsko usmerjenega posestva Ferjančič s Planine nad Ajdovščino. Že kot otrok je začutil ljubezen do trte in vina ter se posledično odločil, da nadaljuje družinsko tradicijo. Po osnovni šoli je nadaljeval izobraževanje na Biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici, ter maturiral kot Kmetijsko-podjetniški tehnik. Trenutno je vpisan v 2. Letnik študija Agronomije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje znanje o vinarstvu je prvič resneje preizkusil v 3. letniku srednje šole in pridelal 100 litrov vina iz sorte rebula. Od takrat naprej redno prideluje manjšo količino svojega vina v domači kleti.

O vinarstvu: Peter in Anica Ferjančič sta se ob prevzemu posestva v začetku devetdesetih let odločila brezpogojno nadaljevati v daljno leto 1809 segajočo tradicijo in se osredotočiti na vinogradništvo. Trenutno obdelujejo sedemindvajset tisoč trt, njihovo posebno veselje je obnova vinogradov. Ferjančičev mladi rod  sodeluje in pomaga na posestvu. Mlajša dva sta krstila dve novi hišni vrsti – Fino belo je ob svoji prvi uradni degustaciji poimenoval najmlajši sin Aleks, sladka Sania pa nosi ime njihove deklice Sanje.

Čarga 1767

Prijavitelj: Pavel Jarc
Število prijavljenih vin: 1
Ime vina: Sivi Pinot 2016
Sorta vina: Sivi Pinot
Kategorija vina: Belo vino
Vinorodni okoliš: Goriška Brda

O prijavitelju: Pavel je že med osnovno šolo sem na kmetiji opravljal raznorazna opravila, tako v vinogradu kot v sadovnjaku. Za maturo je pri predmetu vinarstvo napravil ‘medeno penino’, kateri je za drugo fermentacijo v steklenici namenil liker z akacijevim medom. Med študijem na Višji šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici je prenašal teorijo v prakso tako v vinograde kot tudi v kletarska opravila in s tem pridobil veliko na kakovosti in zdravju trsov ter še več na kvaliteti vina. Med študijem je opravljal praktično usposabljanje na eni izmed ekoloških kmetij v Furlaniji. Prva vina z njegovim večjim odtisom so začela nastajati od leta 2011 dalje, ko je poleg sortnih vin nastala tudi prva zvrst ‘Re:Bullion’, mlad ‘upornik’ z navojnim zamaškom. Pri belih vinih je začel z vinifikacijami poudarjati sortnost, pri rdečih vinih pa z drznimi daljšimi maceracijami iskal strukturo in dolgoživost. Rad sprejema izzive, ki jih v vinarstvu ni malo. In to ne bi zamenjal za nič drugega.

O vinarstvu: Vina kleti Čarga 1767 izhajajo izključno iz lastnih vinogradov, ki so zasajeni in obdelovani pod njihovim budnim očesom v strmih gričevnatih legah na samem obronku Goriških Brd. Briški lapor oz. ”Briška Opoka” je značilna zemlja, ki njihova vina karakterizira s pristnim bogatim okusom in prijetno mineralno noto. Griči, ujeti med Jadranskim morjem in Alpskim gorovjem imajo edinstvene klimatske pogoje, za ustvarjanje karakternih, harmoničnih vin, ki razvijajo cvetico izjemne kakovosti – za angelska vina. Stara domačija s sodobno opremljeno vinsko kletjo se nahaja na izjemni lokaciji v osrčju vinogradov.  Pri postopku predelave grozdja v vino stalno iščejo izboljšave v prid kakovosti. Ozirajo se po najnovejših metodah pridelave vin, ampak imajo vedno v rokah tudi stare dobre klasične postopke, s katerimi vinu dodamo še tisto piko na i.