Finalisti natečaja 2017

Finalisti natečaja 2017

Jernej Žorž                                   

»Ob novici, da sem se uvrstil med finaliste Lidlovega mladega vinarja, me je prevzelo nepopisno veselje. Je dokaz, da sem na pravi poti in da so naše avtohtone sorte prepoznane in cenjene. Lidlov mladi vinar nam je omogočil, da predstavimo svojo blagovno znamko širši Sloveniji in da dokažemo, da so domača oz avtohtona vina zelo pomembna.«

O prijavitelju: Jernej je zaključil Visoko šolo šolo za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Že od malih nog je delal doma na kmetiji oz vinogradništvu, pomagal svojemu staremu očetu,  kasneje tudi očetu, od  2008 pa je samostojen in v njihovi kleti glavni enolog in kletar.  Vinogradništvo je njegov način življenja, strast in ne le služba. To da bi postal Lidlov mladi vinar, bi mu bilo v veliko čast in dokaz, da je na pravi poti.

O vinu: Zelen je izrazito mehke zelene barve z rahlim rumenim odtenkom. Njegov poln in ravno prav svež okus spominja na suho belo cvetje in pričara občutek harmonije.

O vinarstvu: Kmetija je ena večjih v Vipavski dolini, saj pridelujejo grozdje na površini 12 hektarjev, letno pa pridelajo med 50.000 in 60.000 litrov kakovostnega vina. Vinograde imajo zasajene z rdečimi sortami merlot, cabernet sauvignon, barbera in refošk. Predstavniki belih sort pa so: sivi pinot, sauvignon, rebula, malvazija, laški rizling in rumeni muškat. Prav posebno pozornost namenijo tudi lokalnim-avtohtonim sortam Zelen in Pinela. Klet je opremljena s sodobno vinarsko opremo, ki jim omogoča, da pridelujemo vina vrhunske kakovosti. Ključ do uspeha, odlični rezultati, so plod izoblikovane vizije in dela več generacij.

Vinska klet Žorž

Janez Colnar

»Menim, da sem strokovno komisijo prepričal z vinom, ki je skladno v videzu, vonju in okusu. Slovenski festival vin je zame izjemna priložnost druženja, pogovora in navezovanja novih stikov ter utrditev že obstoječih. Verjamem, da vino pridobi na veljavi, če je predstavljeno in postreženo z navdušenjem in srčnostjo, za kar se bom posebej potrudil.«

O vinu: Njegov laški rizling je mlado, živahno in iskrivo vino s potencialom. Odraža ga uravnovešen karakter med videzom, okusom in vonjem.

O prijavitelju: Janeza že od malih nog veseli delo v vinogradništvu, ki je osnovna dejavnost njihove kmetije. V 3. letniku srednje šole je bil izbran, da zastopa srednjo šolo v Italiji, na evropskem tekmovanju vinogradništva in vinarstva Europea. Tam je navezal stik s profesorjem iz Fakulteti Lycée Technique Agricole iz Luksemburga, ki mu je omogočil eno leto praktičnega usposabljanja v kleti Domaine Krier-Welbes. Ob prihodu domov je pridobljeno znanje in izkušnje prenesel v domačo klet, s soglasjem domačih pa je postal glavni enolog in nosilec kmečkega gospodarstva. Znanje vedno znova dopolnjuje, njegova življenjska želja in vizija pa je še dodatno izobraževanje v tujini iz naslova vinogradništva, vinarstva in enologije.

O vinarstvu: Družina Colnar je stara rodovina, zapisi segajo v leto 1400. Skozi stoletja so bili njihovi predniki vseskozi povezani z zemljo in pridelavo grozdja. Obdelujejo dobrih 8 hektarov vinogradov v treh legah. Do-negujejo Cviček, ki je njihov posebnež, Modro frankinjo, Rose, Kraljevino, Laški rizling, Beli pinot, Collis (bela zvrst), ipd. Leta 2008 in 2014 so z najboljše ocenjenim vinom Cviček dosegli naslov Kralja Cvička, kar je bila za njihovo vinsko klet posebna spodbuda za nadaljnje delo. Vina pridelujejo izključno iz grozdja, ki ga pridelajo v svojih vinogradih, ki so vzorno obdelani in negovani, saj želijo, da je grozdje ob trgatvi zdravo. V kleti uporabljajo sodobno tehnologijo, pridobljeno znanje, ki ga vedno znova nadgrajujejo, in tradicijo prednikov.

Vinska klet Colnar

Marko Benčina

»Da lahko svoje vino predstavim v Lidlovih trgovinah, je ena večjih poslovnih priložnosti do sedaj. Želim si, da bi moj merlot kupce prepričal in postal del njihove večerje ali kozarec ”dobrega” s prijatelji. Velik privilegij se bo tudi predstaviti na Slovenskem festivalu vin.«

O vinu: Njegov merlot je močne, karminasto rdeče barve. V vonju prepoznamo črno sadje, njegov polni in mehak okus pušča daljši saden vtis, spremljajo pa ga žametni tanini.

O prijavitelju: Marko Benčina je diplomirani inženir vinogradništva in vinarstva, ki svoje šolanje nadaljuje še na Poslovno-tehniški fakulteti Univerze v Novi Gorici, smer Gospodarski inženiring. Vinarstvo in vinogradništvo ga spremlja že celo življenje in tudi svoje prve delovne izkušnje je začel dobivati prav v vinogradih. V svoji karieri se je preizkusil tudi pri delu v vinski kleti na Novi Zelandiji, a pot ga je nato zopet pripeljala domov. Danes je vinogradnik v domačem vinogradu v Vipavski dolini, kjer skrbi za vinograde, za kakovost vin, pripravo tehnologij in za promocijske aktivnosti.

O vinarstvu: Vinogradniška kmetija iz zgornje Vipavske doline, kjer ugodno podnebje omogoča pridelavo odličnega vina in sadja. Njihovi vinogradi ležijo na sončnih legah na okoliških gričih, razprostirajo se kar na enajstih hektarih površin. Pridelujejo bela in rdeča vina, njihova paradna konja sta sauvignon in modri pinot, letos pa sta posebno mesto v kleti zasedla tudi rose iz barbere in rumeni muškat. V ponos so jim tudi druge sorte: chardonnay, zelen, refošk, barbera, merlot ter zvrst benčinovo rdeče iz barbere, cabernet sauvignona in merlot. Za svoja vina so prejeli že številna domača in mednarodna priznanja.

Vina Benčina

Klemen Čehovin

»Uvrstitve med finaliste nisem pričakoval, zato so občutki res fenomenalni. Mislim, da je strokovno komisijo najbolj prepričala kakovost, harmonija, polnost, sadnost in struktura. Natečaj je odlična poslovna priložnost, da se predstavimo širši populaciji ljudi, ki bodo spoznali naše posestvo in predvsem vina.«

O vinu: Njegova barbera pritegne s svojim rubinastim odtenkom, osvoji pa z živahno polnim okusom, ki še dolgo ostane v ustih. Z vonjem zrelih sliv ter marmeladno in lesno noto pričara prijeten občutek topline.

O prijavitelju: Klemna je za vinarstvo in vinogradništvo navdušil oče, ki je začel pridelovati vino  leta 2000. Od takrat njihova kmetija raste in se vsako leto razvija. Obiskoval je srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, za tem pa nadaljeval študij vinogradništva in vinarstva v Vipavi in ga tudi uspešno končal. Delo na vinogradniški kmetiji ga zelo veseli, saj je veliko vsakodnevnih izzivov. V kratke si želi tudi prevzeti kmetijo in nadaljevati z razvojem.

O vinarstvu: Posestvo Čehovin je sestavljeno iz 7 hektarov vinogradov. 5 hektarov je zasajenih z belimi sortami (rebula,pinela, zelen, sauvignon, malvazija, beli pinot), 2 hektara pa z rdečimi sortami (barbera, merlot refošk in cabernet franc). Letno pridelajo okrog 50.000 litrov vina.

Vina Čehovin